Netvrdím, že je v pořádku konzumovat kvanta cukru. Ovšem z větší části je cukr démonizován kvůli nepochopení určitých souvislostí. A i když hodnotíme obsah cukru ve stravě konkrétního jedince, je dobré mít na paměti širší kontext. Pojďme se dnes podívat na 5 mýtů, které se kolem cukru tradují.
Mýtus #1
„Umělá sladidla jsou zdravější.“
Někteří lidé konzumují umělá sladidla, protože si myslí, že to je dobrý způsob jak ubrat na kaloriích a přidat na zdraví. Ale některé studie ukazují, že umělá sladidla mohou zvýšit hladinu cukru ve Vaší krvi a změnit typ bakterií vyskytujících se ve Vašich střevech.
Takovéto změny mohou potencionálně vést k obezitě, zvýšené hladině cukru v krvi, zánětlivým onemocněním, snížené absorpci vitamínů, stavům úzkosti/depresím a mnohým dalším zdravotním problémům.
Mýtus #2
„Cukr Vás zasytí.“
Před pár desítkami let byl cukr propagován jako dietní nástroj. Rychlý zdroj energie s malým množstvím kalorií. Ale ne všechny energetické zdroje jsou stejné. Některé Vám dodají rychlé zvýšení energie, ale po velmi krátké době budete mít chuť na další kalorie. Tyto neefektivní zdroje energie mohou také vést k nabírání tuků a obezitě.
Velká spousta zpracovaných potravin obsahuje extrémně vysoké množství přidaných cukrů. Konzumace „zdravějších“ potravin obsahujících bílkoviny, vlákninu a tuky Vás udrží zasycené po delší dobu.
Mýtus #3
„Jedení ovoce je pro Vás špatné.“
Je pravdou, že ovoce obsahuje slušné množství přírodních cukrů. Spolu s nimi však obsahuje důležité živiny, vlákninu a nízkou hustotu energie. Proto je těžké se jím přejíst.
Avšak množství přidaného cukru, což je to co vždy najdete v balených ovocných šťávách, je to na co si skutečně musíte dávat pozor. Jsou to pouze „prázdné kalorie“. Podobné těm, jež najdete v jiných slazených limonádách.
Mýtus #4
„Organický cukr je zdravější.“
Mnoho samozvaných „zdravých výrobků“ je slazených organickým třtinovým cukrem. Co Vám už výrobci těchto produktů neřeknou je to, že tento surový cukr nepřináší žádné skutečné zdravotní přínosy.
Dokonce i když ho srovnáme s klasickým cukrem, metoda zpracování sice jiná je, ale chemická stavba je finálního produktu je naprosto stejná. Pokud se ho tedy budete přejídat, Vaše tělo ponese stejné následky jako při nadměrné konzumaci klasického cukru.
Mýtus #5
„Diety bez cukru jsou řešením.“
Se všemi těmi problémy spojenými s konzumací cukru asi máte sklony ho ze svého jídelníčku úplně vyřadit. Ale ne všechny potraviny označené jako „bez cukru“ jsou skutečně vyrobeny bez přidaného cukru.
Spousta receptů navádí k nahrazení cukru agáve nektarem, medem či jinými náhražkami, které jsou také cukry, jen pod jiným názvem.
Jelikož je tělo méně efektivní při trávení těchto alternativ s vysokým obsahem fruktózy, potraviny „bez cukru“ pro Vás mohou být ve skutečnosti dokonce horší variantou.
Pokud to jde, vždy volte zpracované potraviny s co nejnižším podílem přidaného cukru.
Chceš se naučit více o stravování, jaks nastavit celkový příjem dne, jak se je vypočítat a celkově jak vést své hubnutí či nabírání efektivně dle moderních vědeckých poznatků? Koukni na můj videokurz:
Zdroje:
Mike Samuels – HLHL (autor článku v AJ originále)