Byly zde 2 skupiny lidí:
1. skupina 16 týdnů diety v kuse, tzn z jejich AKTUÁLNÍ „udržovačky“ jedli 67% kcal z tohoto příjmu.
2. skupina 16 týdnů dieta, ale po každém 2 týdenním bloku diety vložili 2 týdny udržovacích kcal (aktuálních, tohle se mění během hubnutí samozřejmě) – tzn celková doba 30 týdnů (období totiž začínalo i končilo obdobím diety, proto ne 32).
2. skupina zhubla téměř dvojnásobné množství tuků za dané období, udrželi více svalové hmoty, a nabrali méně tuků zpět po dietě.
Detaily a dodatky:
– obě skupiny nějaké tuky nabraly zpět, ale 2. skupina dopadlo znatelně lépe (toto je standardní věc po dietě)
– 2. skupina měla mnohem lepší „tempo hubnutí v daných dietních blocích“, ovšem kvůli vloženým kalorickým udržovačkám byl průměrný úbytek tuků na týden nižší než v 1. skupině.
– pokud víte jaká je Vaše aktuální „udržovačka“ a vrátíte se na ni během diety, tak nenaberete žádné tuky, pouze hubnutí pozastavíte, ale na metabolismus/spalování energie to má (zdá se) pozitivní vliv
– pozor…Vaše „udržovačka“ se během diety mění (snižuje), to znamená že pokud jste na začátku udržovali řekněme na 2000 kcal, po pár týdnech už to bude méně a na 2000 kcal už můžete nabírat
– samozřejmě pokud preferujete rychlejší úbytek nehledě na zmíněné faktory, samozřejmě není třeba nic měnit. Toto nemusí to být nejlepší způsob hubnutí, ale prokázal zmíněné výhody, takže i kdyby to nebyl nejlepší způsob, pořád může být druhý nejlepší – i když časem studie najdou další fakta a možnosti
S vybranými klienty strategii už dva roky testujeme a to velmi úspěšně.
Autor: Martin Barna
Chceš se naučit více o stravování, jak si nastavit celkový příjem dne, jak si ho vypočítat a celkově jak vést své hubnutí či nabírání efektivně dle moderních vědeckých poznatků? Koukni na můj videokurz:
Zdroje: