Assistant Professor Brad Schoenfeld (jeden z nejuznávanějších vědců oboru v současnosti), nedávno zveřejnil své vyjádření ke ketogenní dietě na základě skutečných vědeckých dat (ne dle nepodložených spekulací a teorií „Guru“ tohoto průmyslu).
Jeho celý příspěvek můžete vidět v přiloženém obrázku, do komentáře nasdílím odkaz na podrobnější článek k této problematice. Jak už to bývá, skutečně nezmanipulované Prameny infomací jsou dostupné přirozeně pouze v angličtině.
Dovolím si přeložit citaci důležité části tohoto textu:
„Ač je to všeobecně známo již po delší dobu, pokud ze stravy odejmete sacharidy, Vaše tělo navýší metabolismus tuků. Avšak důkaz o tom, že by tato keto-adaptace měla výkon zvyšující účinek chybí. Zastánci tohoto způsobu stravování se buď uchylují k anekdotám, nebo se odkazují na studii, která byla zveřejněna v roce 1983 (1.). Tato studie však měla vážně limity a neprokázala žádné zvýšení výkonu na ketogenní dietě.“
Osobně nemám nic proti ketogenní dietě – pokud si tak svěřenec vyloženě přeje, není problém tomu přizpůsobit stravovací plán. Všeobecně však aktivně tuto verzi stravování nedoporučuji, jednoduše proto, že k tomu nemám jediný legitimní důvod.
Když se na to podíváme z hlediska psychologie a udržitelnosti:
Jelikož většina našeho aktuálního bytí je výsledkem našich NÁVYKŮ a s tím spojeným SEBEVĚDOMÍM (a to se posiluje výhrami, ne selháními), je dobré v rámci programování klientova stravování pohlížet i na dlouhodobou udržitelnost toho, co klientovi „servírujeme“.
Jaký má smysl klienta učit nejíst sacharidy? (a přímo/nepřímo mu tak sdělovat, že jedna ze základních složek potravy živých organismů od pradávna, je „zlo“ a tedy „způsobuje jeho problémy s nadváhou“ – dejte mi jediný důkaz, že tomu tak je a není to o příjmu vs výdeji kcal) Když předem jasně víme, že první věc po ukončení diety bude to, že se sacharidy totálně naláduje a určitě nebude do konce života bez nich – učíme tím tedy lidi něco, co jim je dlouhodobě k ničemu a akorát jim to negativně ovlivní návyky a nasyšuje riziko tzv. JoJo efektu. Proč, když klienta můžeme naučit jak se stravou pracovat dlouhodobě a váhu nejen shodit, ale i udržet či s ní dokonce (v případě zvídavých/nadšených lidí) dále pracovat. Nemluvě o tom, že klient po prvních dnech na keto dietě nabývá pocitu „zázračné proměny“, kdy akorát shodí kupu vody spolu s glykogenem a jakékoli reálné hubnutí na tucích podléhá stejně energetické bilanci (tedy výdej vs příjem) v prvé řadě. Samozřejmě daný glykogen a vodu okamžitě po přechodu zpět na sacharidy v jídle – pro tělo naprosto přirozeně a smysluplně – tělo nabere zpět. (jeden z důvodů, proč vedu svěřence ke srovnávání na mírách, ne na váze).
O tomto tématu bych tady mohl psát ještě kupu řádků, ale nechme si něco i na příště/do diskuze.
P.S.: To, že pálíte více tuků (místo sacharidů) nemění naprosto nic na tom, že pokud prostě přijmete více energie než spálíte (ano i v tucích a bílkovinách, stejně tuky přiberete. Stejně jako vy peníze od zaměstnavatele navíc nevyhodíte oknem, ani je magicky neodčarujete protože Vám je dal v určité měně, tak stejně tak Vaše tělo jakoukoli energii navíc uloží do svalů/jater a poté do tuků a neodčaruje je proto, že jsou z tuků/sacharidů (tělo=stroj na přežití, naše estetické cítění konkrétní doby ho skutečně nezajímá). Ano, rozložení a poměr sacharidů a tuků má skutečně význam, ovšem v hierarchii reálného dopadu na tělesnou kompozici (ve srovnání s celkovým příjmem kalorií) až druhořadý.
Autor: Martin Barna
Chceš se naučit více o stravování, jak si nastavit celkový příjem dne, jak se je vypočítat a celkově jak vést své hubnutí či nabírání efektivně dle moderních vědeckých poznatků? Koukni na můj videokurz:
Zdroje:
1. Phinney SD, Bistrian BR, Evans WJ, Gervino E, Blackburn GL. The human metabolic response to chronic ketosis without caloric restriction: preservation of submaximal exercise capability with reduced carbohydrate oxidation. Metabolism. 1983: 32(8):769-76.