Protein a mortalita: Mýtus vyvrácen! Další díl série Věda vs. Mýty ve Výživě.

Podívejte se na vizualizaci – 2014 tvrzení vs. 2025 zjištění.

Někdy se mýlí i ti velcí: nová analýza ukazuje žádnou asociaci mezi proteinem a mortalitou.

Nebudu kritizovat molekulární data v té studii, ale analýza NHANES dat – která vedla k titulkům „Protein je pro tebe stejně špatný jako kouření“ v amerických a britských bulvárech – byla opravdu špatně provedena. Ve skutečnosti ten narativ, že protein tě zabíjí do 65 let a pak tě chrání před smrtí, je pořád populární tagline v podcastech! Lidi si měří IGF-1 úrovně s představou, že to předpovídá riziko rakoviny. Lidská data z té studie se pořád diskutují v úctivém tónu jako ‚fakt‘. Je to špatně! (Díky Dr. Layne Norton @biolayne za uchování toho dopisu). Rychle dodám, že v tom poli je pár dobrých lidí, kteří přidali svá jména k tomu dopisu! Včetně Donalda Laymana, Arne Astrupa, Heather Leidy, Petera Cliftona a zesnulého Douga Paddon-Jonese.

Velké díky Yanni Papanikolaou a Victoru Fulgoni za jejich leadership a vytrvalost tváří v tvář nějakému ‚zlostnému‘ peer review našeho paperu. No, teď je to venku! Naše studie v Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism ukazuje žádnou asociaci mezi celkovým, živočišným nebo rostlinným příjmem proteinu a úmrtím ze všech příčin, kardiovaskulárním nebo rakovinovým. Ve skutečnosti vyšší příjem živočišného proteinu byl mírně ochranný proti rakovinové mortalitě https://cdnsciencepub.com/doi/epdf/10.1139/apnm-2023-0594?fbclid=IwY2xjawMKWY9leHRuA2FlbQIxMABicmlkETExT2Q4UXcxRFdqUm1pSkRUAR7BoJCP5BMkpd520Px2EH9qNZa0t9pzywbm3_IQ6YUvgrNNuQA4Cy5plVS0QA_aem_SirVhQAQQkgQ7xTwBih7xA

Věda se sama opravuje – někdy to jen trvá dekádu (nebo víc).

 

Toto je překlad zajímavého příspěvku od Stuart Phillips Ph.D., předního experta na proteinovou metabolismus, svalovou fyziologii a výživu při stárnutí (profesor na McMaster University, autor stovek studií – více na jeho profilu na McMaster nebo PubMed).

 

A co k tomu říkám já, Martin Barna z Online Výživa a Fitness: Tohle je geniální připomínka, že mýty o proteinech (jako „Vysoký příjem tě zabije!“) často vycházejí z špatných analýz, ale věda je opravuje – a vyšší protein (z masa, vajec, rostlinných zdrojů) ve skutečnosti podporuje svaly, což je základ pro udržitelné hubnutí, stabilizaci inzulinu, lepší energii a metabolické zdraví. V mém koučingu vidím, jak klienti, kteří zvýší protein na 1.6-2.2g/kg, nejen zhubnou tuk, ale i zlepší trávení, sex drive, vytrvalost, kostní hustotu, mozkové funkce a anti-aging efekty – bez rizik, pokud je to vyvážené a personalizované. Pokud bojuješ s únavou, stagnací v hubnutí nebo chceš prevenci proti rakovině/CVD, mrkni na můj online koučing na martinbarna.cz/koucing, pojďme to nastavit dlouhodobě a přinést ti ty výsledky, které změní tvůj život!

 

Klíčové takeaway pro tvůj trénink a výživu:

Pro hubnutí: Vyšší protein snižuje chuť k jídlu, chrání svaly a zvyšuje TDEE (celkový výdej energie) – zkuste 30-50g na jídlo (celkový výpočet bílkovin na den vydělte počtem jídel).

Pro anti-aging: IGF-1 není ďábel; soustřeďte se na celkovou stravu, ne na strach z proteinu – pomáhá udržet sílu a vitalitu i v 50+.

 

Be Effective

 

Online koučing s Martinem

Naučím vás jíst

Dám vám základní znalosti, díky kterým si kdykoliv jídelníček sestavíte sami. A po čase jej ani nebudete sestavovat. Prostě budete vědět, jaké jídlo si dát. A bude vám chutnat, bude zdravé, a pomůže vám dlouhodobě udržet linii.

  • Tvorba efektivních návyků s dohledem.
  • Motivace a podpora, individualita.
  • Pravidelná komunikace s Martinem přes WhatsApp, nebo email, telefon.

Více o Koučingu od Martina