Nová studie zveřejněná v prestižním časopise Cell Metabolism nechala skupinu mužů konzumovat dietu buď prakticky bez ultra-zpracovaných jídel (představte si zdravou středomořskou dietu, ne téměř úplně nezpracovanou paleo dietu) nebo plnou ultra-zpracovaných jídel (77 %; představte si hamburgery, proteinové tyčinky a rafinované obiloviny, ne absolutně nejhorší junk food). 

Diety byly kontrolovány v ohledu makronutrientů tím, že všechna jídla byla doručována účastníkům domů a měřily se i zbytky jídel co nesnědli.

Každý účastník si vyzkoušel každou z těchto diet, byli si tedy sami sobě i kontrolní skupinou, a obě diety byly studovány při zhruba odhadovaném udržovacím příjmu a v energetickém přebytku.

Jen během 3 týdnů vedla dieta s zpracovanými jídly k trendu celkově horšího cardiometabolického zdraví a fertility, včetně nižších úrovní testosteronu a folikuly stimulujícího hormonu, nižší kvality spermií a vyšších úrovní znečišťujících látek v těle. Byl tam také trend směrem k vyššímu skóre deprese. (Většina porovnání nedosáhla statistické významnosti, ale intervaly spolehlivosti nepřekročily 0.)

Navzdory relativně pečlivému měření energetického příjmu vedla dieta se zpracovanými jídly také k většímu přibírání tuku, v souladu s podobnou předchozí studií. To mohlo být způsobeno nenahlášeným přejídáním ve skupině se zpracovanými jídly, protože zpracovaná jídla jsou obecně méně sytící než nezpracovaná. Nicméně zpracování jídel také snižuje termický efekt jídla. S ~80 % vyšším obsahem zpracovaných jídel by to vedlo k ~10 % vyššímu energetickému výdeji ve skupině s nezpracovanými jídly na základě předchozího výzkumu.

Podtrhl bych, že zpracování jídel samo o sobě nedělá jídlo nezdravým. Problém je, že během zpracování jídla často ztrácejí vlákninu, mikronutrienty, sytost a fytochemikálie (ta poslední je pravděpodobně nejméně doceněná). Také jednotlivá jídla nejsou skoro tak důležitá jako celková dieta.

Toto je překlad zajímavého příspěvku od Menno Henselmans, experta na evidence-based fitness a výživu.

Tohle je skvělý příklad, jak ultra-zpracovaná jídla (jako hamburgery nebo tyčinky) mohou sabotovat zdraví, fertilitu a hubnutí i v krátkém čase – vidím to u klientů, kteří je přehánějí, ale když přejdeme na vyváženou dietu (vysoký protein, vláknina z zeleniny, méně zpracovaného), nejen klesne tuk, ale zlepší se testosteron, energie, trávení, metabolické zdraví, síla, sex drive, vytrvalost, kostní hustota, mozkové funkce a anti-aging efekty – bez deprese nebo znečištění. Zpracování není ďábel, ale celková dieta ano; zaměř se na sytící jídla pro dlouhodobost. Pokud bojuješ s přejídáním, únavou nebo horší fertilitou, mrkni na martinbarna.cz/koucing – pojďme to nastavit společně a přinést ti ty výsledky, které změní tvůj život!

 

Klíčové takeaway pro tvůj trénink a výživu (s českou perspektivou – v ČR je podle MZ ČR konzumace zpracovaných jídel na vzestupu, což přispívá k obezitě u 60 % dospělých a nižší fertilitě u mladých; studie jako tahle ukazují, že nahrazení nezpracovanými jídly snižuje rizika):

  • Pro hubnutí: Zpracovaná jídla snižují sytost a TEF (termický efekt jídla, tj. energie spálená trávením) – nahraď je středomořskými (ovoce, zelenina, protein) pro méně přibírání; v ČR pomáhá proti epidemii obezity (ČSÚ data).
  • Pro zdraví/fertilitu: Trend k nižšímu testosteronu, spermiím a vyšší deprese – zvyš vlákninu a mikronutrienty pro lepší metabolické zdraví; kombinuj s pohybem pro boost hormonů.
  • Pro anti-aging: Zpracování ztrácí fytochemikálie (podceňované látky z rostlin proti zánětům) – celková dieta s méně zpracovaným chrání před znečištěním a dlouhověkostí; v ČR vidíme rostoucí deprese u mužů (NÚDZ data).

Tvé tipy na aplikaci:

  • Začni dnes: Nahraď tyčinku čerstvým ovocem + jogurtem – vyšší sytost, méně kalorií, lepší spermie.
  • Recept na anti-zpracovaný boost: Středomořský salát s kuřetem, olivami, zeleninou a celozrnnými obilovinami (vysoký protein, vláknina) – snižuje deprese a zlepšuje energii post-trénink.
  • Trackuj: Zapiš týdenní % zpracovaných jídel v appce – vidět trend k nižšímu přibírání motivuje k dlouhodobosti.

Be Effective

 

Online koučing s Martinem

Naučím vás jíst

Dám vám základní znalosti, díky kterým si kdykoliv jídelníček sestavíte sami. A po čase jej ani nebudete sestavovat. Prostě budete vědět, jaké jídlo si dát. A bude vám chutnat, bude zdravé, a pomůže vám dlouhodobě udržet linii.

  • Tvorba efektivních návyků s dohledem.
  • Motivace a podpora, individualita.
  • Pravidelná komunikace s Martinem přes WhatsApp, nebo email, telefon.

Více o Koučingu od Martina