Nějak jsme se ocitli v roce 2025 a stále ještě nazýváme máslo „superpotravinou“. 🤦‍♂️

Literatura o másle ukazuje neutrální až mírně vyšší celkovou úmrtnost a žádný ochranný efekt proti CVD (kardiovaskulárním onemocněním, tj. srdečním a cévním problémům). (PMID: 27355649)

Máslo je koncentrovaný SFA (nasycený tuk), který spolehlivě zvyšuje LDL-C (“špatný” cholesterol) v kontrolovaných studiích. (PMID: 12716665)

A LDL-C není jen marker – je to kauzální hnací síla aterosklerotického CVD (zúžení cév). (PMID: 28444290)

Nejenže je LDL kauzální, můžete doslova nakreslit přímou čáru skrz celoživotní expozici LDL a pravděpodobnost kardiovaskulární události! Čím více LDL jste vystaveni, tím větší je riziko CVD události a CVD smrti (PMID: 23083789).

Když nahradíte SFA (nasycené tuky) PUFA (nenasycené tuky), klesají CHD události (ischemická srdeční onemocnění) v RCTs (~19 % v meta-analýze). (PMID: 20351774)

Cochrane review dlouhodobých trialů našla méně kombinovaných CVD událostí, když lidi snížili SFA (často nahrazené PUFA nebo sacharidy). (PMID: 32827219)

RCTs také ukazují, že máslo zvyšuje LDL víc než sýr (food-matrix efekt, tj. vliv celkové struktury jídla). (PMIDs: 28251937, 22030228)

Máslo se vejde do vyvážené diety – ale nazývat ho zdravým jídlem je nafouknutí. Pokud je vaším cílem srdeční zdraví: směrujte k nenasyceným tukům, vláknině, rostlinám a dostatku proteinu. 🫀

Toto je překlad zajímavého příspěvku od Layne Norton PhD, experta na evidence-based výživu a fitness.

Tohle je klasický příklad, jak mýty o „superpotravinách“ jako máslo brání lidem v chytrém hubnutí – nasycené tuky zvyšují LDL a riziko CVD, což vidím u klientů, kteří je přehánějí, ale když je nahradíme nenasycenými (avokádo, ořechy, ryby) + vlákninou (zelenina) a proteinem, nejen zhubnou tuk, ale stabilizují inzulin, zlepší energii, trávení, metabolické zdraví, sílu, sex drive, vytrvalost, kostní hustotu, mozkové funkce a anti-aging efekty – bez rizik pro srdce. Pokud bojuješ s vysokým cholesterolem, stagnací v hubnutí nebo chceš plán na srdeční zdraví dlouhodobě, mrkni na www.martinbarna.cz/koucing, pojďme to dát do pořádku společně a přinést ti ty výsledky, které změní tvůj život!

Klíčové takeaway pro tvůj trénink a výživu (s českou perspektivou – v ČR je podle MZ ČR srdeční onemocnění hlavní příčina smrtí, a 40 % lidí má vysoký LDL-C (špatný cholesterol) kvůli dietě s maslem/smaženým; studie ukazují, že nahrazení SFA (nasycené tuky) PUFA (nenasycené tuky) snižuje riziko CVD o 19 %):

  • Pro hubnutí: Omezte SFA (nasycené tuky, jako v másle) na max 10 % kalorií – nahraďte PUFA (nenasycené tuky, jako v olivovém oleji) pro lepší LDL-C a méně cravings; v ČR pomáhá proti obezitě (ČSÚ: 60 % nadváhy).
  • Pro zdraví: LDL-C je kauzální riziko CVD (kardiovaskulárních onemocnění, tj. srdečních a cévních problémů) – sledujte ho (testy v ČR levné), kombinujte s vlákninou (třeba z ovoce) pro snížení; tip: Místo másla avokádo na chlebu pro srdeční ochranu.
  • Pro anti-aging: Dlouhodobá expozice LDL-C zvyšuje riziko – vyvážená dieta + pohyb snižuje smrtelnost; v ČR vidíme rostoucí CVD u mladých (NÚDZ data).

Tvé tipy na aplikaci:

  • Začni dnes: Nahraď máslo olivovým olejem v salátu – ušetři 5g SFA a přidej 10g PUFA pro lepší cholesterol.
  • Recept na srdeční boost: Kuřecí salát s avokádem, ořechy a zeleninou (vysoký protein, vláknina) – sníží LDL-C a boostne energii post-trénink.
  • Trackuj: Zapiš si týdenní příjem tuků v appce, sleduj LDL-C testem – vidět pokles motivuje k dlouhodobosti.

Be Effective

 

Online koučing s Martinem

Naučím vás jíst

Dám vám základní znalosti, díky kterým si kdykoliv jídelníček sestavíte sami. A po čase jej ani nebudete sestavovat. Prostě budete vědět, jaké jídlo si dát. A bude vám chutnat, bude zdravé, a pomůže vám dlouhodobě udržet linii.

  • Tvorba efektivních návyků s dohledem.
  • Motivace a podpora, individualita.
  • Pravidelná komunikace s Martinem přes WhatsApp, nebo email, telefon.

Více o Koučingu od Martina