Paštika. Pro mě jasná rychlovka, když zrovna moc nestíhám a nechce se mi nic vymýšlet. Jenže… Když si pročtete etiketu, tak nic moc. Spousta tuků, málo bílkovin, prakticky žádné další důležité živiny. Můj verdikt? Nedietní a naprosto nezapadající do mého jídelníčku. Jak si tedy poradíme? Můžete vyzkoušet náš další recept, a to na výbornou domácí paštiku.

 

Velice jednoduchá příprava, vynikající výsledek

I když paštiky dříve patřily spíše na královský stůl, dnes jsou považovány za jednoduchou rychlovku. Vy si ovšem můžete vytvořit velice jednoduchou a výtečnou paštiku, která tento pokrm ve vašich očích opět povznese na panský stůl.

Připravte si:

300 gramů kuřecích nebo vepřových jater
2 cibule (cca 150 gramů)
6 kuliček nového koření
2 vejce (100 gramů)
3 až 4 bobkové listy
Polévkovou lžíci olivového oleje (15 ml)
Dle chuti mleté papriky
Sůl a pepř

 

Pouštíme se do přípravy!

Játra podle potřeby odblaňte a následně je nakrájejte na kostky, vložte do vody a asi hodinu je vařte. Přidejte k nim ještě bobkový list a nové koření, ale nesolte je!
Mezitím očistěte a nakrájejte cibule a na olivovém oleji je dozlatova osmažte. Přidejte k nim dvě vajíčka a vše společně usmažte.

Vařená játra vyjměte z vody a vložte je do mixéru. Přidejte k nim smažená vejce na cibulce a vše důkladně najemno rozmixujte. Můžete přidat i trochu vývaru z jater, neboť paštika by měla být vláčnější.

Základ játrové paštiky pak ochuťte solí, pepřem, kořením a ještě teplou jí naplňte do čistých sklenic. Ty uzavřete a nechejte vychladnout. Jakmile je paštika studená, můžete ji uložit do lednice.

past 2

 

Tip na závěr:

Játrové paštiky byste si neměli dělat velké množství do zásoby, neboť nevydrží tak dlouho, jako ta kupovaná, a navíc je nejchutnější čerstvá. Dalších receptů na játrové paštiky je obrovské množství. Původní recept tedy můžete ozvláštnit například brandy, brusinkami nebo chilli.

100 g
Kcal 142,8
Bílkoviny 15,4 g
Sacharidy 2,9 g
Tuky 7,4 g
Vláknina cca 0,5 g

Chceš více receptů?

Koukni na mou knihu receptů. Najdeš tam 40 + dietních receptů plných bílkovin i vlákniny. Můžeš na ni kouknout zde:

Detaily o knize receptů