Cibulové kroužky jsou jedněmi z mnoha představitelů kultury nezdravého stravování. Původem pochází ze země fastfoodů, rychlovek a hamburgerů, tedy je jasné, že z USA. I když se zde v posledních letech stále více zaměřují na zdravý životní styl, tuto chuťovku okusil prakticky každý Američan. Vy si ovšem můžete připravit výborné cibulové kroužky, které budou dokonce zapadat i do vašeho dietního jídelníčku.
Cibulové kroužky zdravé nezdravé
Stejně jako u jakéhokoliv jiného jídla nezáleží na tom, jak se moc zdá zdravé či nezdravé, ale spíše záleží na tom, jaké suroviny pro jeho přípravu použijete. I cibulové kroužky tedy mohou být velmi zdravé a navíc jsou na přípravu naprosto jednoduché!
Připravte si:
2 velké cibule (cca 250 gramů)
200 gramů jihočeského kysaného podmáslí
150 gramů kukuřičné strouhanky
Sůl a pepř
Trochu pečícího oleje na vystříkání plechu
Pouštíme se do vaření!
Jak už jsem se zmínila výše, příprava těchto netradičních cibulových kroužků je velice rychlá a také jednoduchá. Stačí, když si dvě velké cibule nakrájíte na kolečka a následně rozdělíte jednotlivé vrstvy cibule na kroužky. Dále si nalejte podmáslí do hlubokého talíře, strouhanku nasypte do druhého talíře, vymažte plech na pečení a rozehřejte troubu na 200°C. Podmáslí ještě trochu osolte a opepřete a můžete začít obalovat. Nejdříve cibuli ponořte do podmáslí a následně ji obalte ve strouhance. Naprosto tedy jednoduchý a klasický postup obalování!
Jakmile budete mít všechny cibule obalené, vyskládejte je na plech vedle sebe a nechte péct dozlatova asi 10 – 15 minut.
Tip na závěr:
Cibulové kroužky se snažte naskládat na plech tak, aby se nijak nedotýkaly. V takovém případě se totiž kroužky spečou k sobě a nebudou tak křupavé, jak byste si představovali. Po upečení nechte kroužky trochu zchladnout a ještě je dle chuti přisolte. Podmáslí vám určitě z vaření zůstane. Rozhodně jej ale nevyhazujte a vyzkoušejte například do receptu na bábovku. Kdo je odvážný, může také vyzkoušet cibulové kroužky na sladko, a to například s javorovým sirupem (mimochodem také výmysl Američanů).
100 g | |
Kcal | 115,4 |
Bílkoviny | 4,1 g |
Sacharidy | 22,5 g |
Tuky | 1 g |
Vláknina | 0,6 g |
Chceš více receptů?
Koukni na mou knihu receptů. Najdeš tam 40 + dietních receptů plných bílkovin i vlákniny. Můžeš na ni kouknout zde: