Každý tvrdě-cvičící sportovec potřebuje pro růst svalové hmoty dostatek bílkovin. To ví naprosto každý! A nejvíce bílkovin se již tradičně nachází v mase. Není proto divu, že sportovci často sáhnou třeba i po grilovaném masu, po karbanátcích či dokonce po hamburgerech. Nevýhodou všech těchto jídel je ale jejich příloha. Většinou si totiž nedáte ke grilovanému masu dušenou zeleninu nebo rýži. Ruku na srdce, většinou sáhneme třeba po chlebu, nebo po hranolkách. Vyzkoušejte tedy náš zdravější hamburger, který si mohou dopřát dokonce i celiaci!

 

Hamburger z kvalitní svíčkové

V tomto receptu budeme používat suroviny, které se dají koupit ve většině obchodů. Pokud však máte k dispozici například mlýnek na maso, rozhodně si udělejte své vlastní mleté maso! V takovém případě použijte hovězí svíčkovou či jiné drahé a kvalitní maso. Naprosto okamžitě poznáte ten rozdíl! Máte-li ještě navíc zahrádku, využijte i své vlastní zeleniny.

 

Na jeden hamburger si připravte:

Cca 80 gramů mletého masa hovězího a vepřového (na jeden karbanátek)
2 vajíčka (do celého 500gramového balení masa)
Špetku majoránky
Jeden stroužek česneku (do celého 500gramového balení masa)
Zeleninu dle chuti (například jeden plátek rajčete, tedy asi 30 gramů; 30 gramů salátové okurky; Jeden list ledového salátu, tedy asi 20 gramů)
Jeden plátek sýra Cheddaru (tedy asi 20 gramů)
Jednu velkou bramboru (cca 130 gramů)
Sůl a pepř

 

Pouštíme se do vaření!

Nejdříve si připravte karbanátky z mletého masa. Mleté maso vložte do hluboké mísy, přidejte k němu pepř, česnek a majoránku dle chuti, vajíčka a vše dobře promíchejte. Je-li směs řídká, můžete ji zahustit celozrnnou strouhankou. Z masa následně vytvořte karbanátky o velikosti vaší dlaně a vyskládejte je na pečicím papírem vyložený plech. Maso v tomto případě totiž nebudeme klasicky smažit, ale péct, a to na 180 – 200°C po dobu 45 minut dozlatova. Maso po 45 minutách ještě zkontrolujte, zda je skutečně upečené.

Jakmile budete mít maso v troubě, připravte si brambory. Ty jen očistěte pod tekoucí vodou od bahna a nečistot a vložte do studené osolené vody vařit cca na 30 až 45 minut. Brambory jsou hotové, jakmile do nich můžete lehce zapíchnout vidličku a jsou měkké.

Ve chvíli, kdy máte karbanátky upečené a brambory uvařené, můžete začít kompletovat hamburger. Ten vytvoříte rozpůlením velkých brambor. Do brambor následně vždy vložte jeden karbanátek a zbytek surovin. Máte-li rádi sýr roztečený na masu, můžete nechat jednu polovinu hamburgeru s masem a se sýrem ještě na pár minut zapéct v troubě.

hamb

 

Tip na závěr:

Máte-li vlastnoručně namleté maso, rozhodně jej nezapomeňte ještě osolit. Pokud však máte mleté maso z obchodu, dobře si pročtěte etiketu, jelikož spousta balení s mletým masem je již osolená, někdy dokonce i okořeněná. Mnozí do mletého masa často také přidávají najemno nakrájenou cibulku. Po rozpůlení uvařených brambor, brambory taktéž trochu osolte. Všechny uvedené ingredience samozřejmě můžete vyměnit. Na závěr můžete hamburger „ustálit“ párátky nebo špejlemi.

100 g Jeden hamburger (cca 335 g)
Kcal 125,7 420,1
Bílkoviny 5,4 g 18 g
Sacharidy 6,9 g 22,9 g
Tuky 8,5 g 28,5 g
Vláknina 0,8 g 2,7 g

Chceš více receptů?

Koukni na mou knihu receptů. Najdeš tam 40 + dietních receptů plných bílkovin i vlákniny. Můžeš na ni kouknout zde:

Detaily o knize receptů