Většina z nás si určitě čas od času ráda zahřeší s nějakou tou sladkostí. Pro mě to je odjakživa babiččina bábovka. Bábovka plná cukrů, klasické pšeničné mouky, vajíček a ne moc kvalitního kakaa. Tedy nic pro dietáře! Jenže jak si zahřešit a ještě k tomu plnit tvrdý tréninkový plán?

 

Bábovka na dietní způsob

Všechny ingredience, které se do bábovky tradičně přidávají, můžete velice snadno vyměnit za zdravější variantu. Místo tedy klasické mouky můžete použít například špaldovou, celozrnnou nebo žitnou, místo mléka můžete použít odstředěné mléko, místo kakaa raději sáhněte třeba po mrkvičce nebo jablíčku, živočišný tuk nahraďte rostlinným a místo cukru zvolte buď stevii nebo med. Každopádně z velice nezdravé, tučné a naprosto nedietní bábovky, kterou tak milujete, můžete udělat lehkou, dietní a zdravou sladkou tečku.

 

Připravte si:

200 g jemně mleté špaldové mouky
80 g medu (nebo jiného sladidla)
60 g vlašských ořechů
3 vejce
200 g jemně nastrouhané mrkve
150 g žitné mouky
1 balíček jedlé sody (50 g)
300 g jemně nastrouhaného jablka
150 ml slunečnicového oleje
Trochu odstředěného mléka na zjemnění těsta
Celozrnnou mouku na vysypání formy

 

Pouštíme se do pečení!

K mrkvi a jablkům přidejte med, nasekané ořechy, vejce a olej. Směs pořádně promíchejte a přidejte obě mouky a jedlou sodu. Pro vylepšení chuti můžete přidat ještě lžičku skořicového cukru nebo perníkového koření. Po vypracování a promíchání všech surovin se připravte na to, že těsto nebude vůbec tekuté, ale spíše dost tuhé. Pokud se vám to ale bude zdát až moc husté, můžete ještě přidat trošku odstředěného mléka.
Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypte moukou (nejlépe celozrnnou). Po částech dokola formy lžící postupně vložte těsto a pěkně zarovnejte. Bábovku pečte zhruba 40 minut v troubě předehřáté na 180 – 200 °C. Doporučuji kontrolovat špejlí. Pokud se těsto lepí, necháme bábovce ještě 5 minut. Po upečení bábovku vyklopte a nechte vychladnout.

bab

Jablkovo-mrkvová bábovka s žitnou moukou je krásně vláčná a chuťově opravdu vynikající!

 

Tip na závěr:

Místo mrkve a jablíčka samozřejmě můžete použít i jiné ovoce. Na tento recept se výborně hodí také třeba hruška nebo banán. Pokud ovocné buchty zrovna moc nemusíte, můžete tyto přísady vyměnit třeba za více druhů oříšků. V takovém případě ale přidejte více mléka, neboť budete mít těsto hodně husté.

 

Tabulka průměrných hodnot pro 100 gramů naší mrkvovo-jablečné bábovky:

Množství 100 g
Kcal 290,6
Bílkoviny 5,5 g
Sacharidy 29,8 g
Tuky 16,6 g
Vláknina 4 g

Chceš více receptů?

Koukni na mou knihu receptů. Najdeš tam 40 + dietních receptů plných bílkovin i vlákniny. Můžeš na ni kouknout zde:

Detaily o knize receptů